Alăptarea duce la creşterea inteligenţei copilului? Depinde de alimentaţia mamei
ProporÅ£ia diferitelor tipuri de acizi graÅŸi în laptele matern determină performanÅ£ele ÅŸcolare ale copiilor, arată un studiu recent, realizat pe mame ÅŸi copii din 28 de ţări.
Cantitatea de acid docosahexaenoic (DHA) - un acid gras din grupa acizilor omega-3 - din laptele matern este cel mai important indice care prezice perfomanÅ£ele ÅŸcolare ale copiilor, având o influenţă mai mare decât venitul mediu la nivel naÅ£ional ÅŸi suma cheltuită pentru fiecare copil în procesul de ÅŸcolarizare. Cantitatea în care se găseÅŸte acest acid gras în laptele mamei influenÅ£ează în proporÅ£ie de 20% rezultatele la teste, arată un studiu realizat de specialiÅŸti de la UC Santa Barbara ÅŸi University of Pittsburgh, publicat în jurnalul Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids.
Acest tip de grăsime se găseÅŸte predominant în peÅŸte, seminÅ£e ÅŸi fructe oleaginoase (alune, nuci).
Pe de altă parte, proporÅ£ia mai mare de acizi omega-6 – cel mai comun fiind LA (acid linoleic) în laptele matern este asociată cu note mai mici la teste.
InteligenÅ£a umană îÅŸi are rădăcina în dimensiunile mari ale creierului nostru, au explicat cercetătorii, iar pentru construirea acestor creiere mari e nevoie de acizi omega-3, mai ales DHA. În schimb, acizii omega 6 (obÅ£inuÅ£i din produse precum soia sau uleiul de porumb) subminează efectele DHA ÅŸi par să aibă efecte negative asupra creierului.
Atât bunăstarea economică a ţărilor respective, cât ÅŸi alimentaÅ£ia s-au dovedit factori importanÅ£i care influenÅ£ează rezultatele la teste, dar cercetătorii spun că ambele tipuri de acizi graÅŸi pot fi obÅ£inute din alimente ÅŸi că alimentaÅ£ia poate fi mai uÅŸor modificată, în sens pozitiv, de către femeile aflate în aÅŸteptarea unui copil, cel puÅ£in în ţările de tip occidental, pentru a mări ÅŸansele viitoare ale copiilor de a se descurca bine la ÅŸcoală.
Sursa: Descopera.ro